miércoles, 24 de noviembre de 2021

PARC SAMÀ

                                    PARC SAMÀ

 


 

El Parc Samà està ubicat al municipi de Cambrils, a la comarca del Baix Camp, a mig camí de Montbrió del Camp. La construcció del recinte fou encarregada a Josep Fontserè i Mestre (1829-1897), qui ja havia fet el parc de la Ciutadella, i que tenia com a ajudant Antoni Gaudí.  un total de 14 hectàrees on, a més de la casa, hi ha un enorme jardí amb plataners, mandariners, til·lers, castanyers, palmeres i altres espècies vegetals. Havia comptat amb una gran varietat d'animals; encara hi ha algunes aus. De fet, el Parc Samà va ser el primer zoològic d’Espanya.



                             



La història del Parc Samà s'inicia amb Salvador Samà i Martí (1797-1866), un vilanoví que va fer fortuna a Cuba, d'on li venia el títol de I marquès de Marianao. Aquest nou-ric català va morir sense fills, per la qual cosa el net del seu germà, Salvador Samà i Torrents (1861-1933) va ser el seu hereu universal. Això, però, va passar quan el petit només tenia cinc anys i s'acabava de quedar orfe de pare. La seva mare, Rafaela Torrents i Higueró, I marquesa de Vilanova i la Geltrú (1838-1909 ), va administrar el seu gran capital. Va ser aquesta dona qui va decidir fer un habitatge d'estiu i un gran jardí als terrenys que feia poc havia adquirit la família Samà.

     Pocs anys després de la mort de Salvador Samà i Torrents, a la Guerra Civil Espanyola, l'exèrcit republicà va ocupar l'indret i el va convertir en seu de reclutament. De fet, la lleva del biberó es va formar en aquest espai. Més tard s'utilitzaria com a hospital militar de convalescència.


El Parc Samà està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, tot i que continua sent propietat de l'actual VIII marquesa de Marianao.

 


 

2 comentarios: